Υποδοχή Εικόνος της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στη Σαντορίνη

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε της λατρευτικής σύναξης επί τη υποδοχή καί ενθρονίσει της ιεράς και σεβασμίας εικόνος της Παναγίας, της επονομαζομένης Γοργοϋπηκόου, στο Ιερό Μετόχι της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας Αγίου Γεωργίου Εμπορείου Θήρας.

Η Εικόνα δωρήθηκε από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους, κατόπιν βουλήσεως του αοιδίμου Γέροντος αυτής αρχιμανδρίτου κυρού Γρηγορίου στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας, της οποίας ανήκει και το γυναικείο Μετόχι.

Ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως υποδέχθηκε την εικόνα στο προαύλιο της Μονής, την έχρισε με Άγιο Μύρο και στη συνέχεια προεξήρχε της ακολουθίας του Εσπερινού. Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας αρχιμ. Δαμασκηνός Γαβαλάς εν συντομία παρουσίασε τους δεσμούς που συνδέουν τη Μονή Προφήτου Ηλιού Θήρας και τη Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους και στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στο ιστορικό περί της πρωτότυπης εικόνος στο Άγιο Όρος, τόνισε ότι πλέον κατέχει η νήσος της Θήρας έναν ακόμη πνευματικό θησαυρό και ένα γαληνό λιμένα, πρωτίστως για τις μοναχές που αγωνίζονται στο Ιερό αυτό Μετόχι, όσο και για όλους τους πιστούς που προστρέχουν στο ιερό Εικόνισμα της Παναγίας.

Μετά από μία σύντομη διακοπή τελέστηκε Αγρυπνία, με τις ακολουθίες του Αποδείπνου, των Χαιρετισμών της Παναγίας, του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία.