Το απόγευμα της Δευτέρας 14 Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Βυζαντινό Ιερό Ναό Παναγίας Επισκοπής, ο οποίος χρονολογείται στον 11ο αιώνα επί Αυτοκρατορίας Αλεξίου Κομνηνού, στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης, όπου συγκεντρώνονται πιστοί από όλο το νησί.
Η πιο σημαντική εικόνα που βρίσκεται στον Ναό Επισκοπής Θήρας είναι η Παναγιά Γλυκοφιλούσα, η οποία είναι λιτανευτική εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό στον εικονογραφικό τύπο της Γλυκοφιλούσας, ενώ στο πλαίσιο υπάρχουν οι μορφές έξι ιεραρχών. Συμφωνα με την παράδοση η εικόνα συμμετείχε στις λιτανείες στα τείχη της Κωνσταντινούπολης και δόθηκε στον Ναό της Επισκοπής τον 11ο αιώνα.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως αυτή καθιερώθηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Προ της απολύσεως του Εσπερινού τελέστηκε περιφορά της ιεράς εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου πέριξ του Ιερού Ναού και ευλογήθηκε η καθιερωμένη παραδοσιακή πανήγυρις, η οποία περιλαμβάνει σαντορινιά φάβα, φασόλια μαυρομάτικα και κρασί νυχτέρι.