Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκε σήμερα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 η εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ενοριακός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου στην ηλιόεσσα Σαντορίνη όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε των ιερών ακολουθιών, και συγκεκριμένα της ακολουθίας του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και εν συνεχεία του Μεγάλου Αγιασμού.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτεροι Νικόλαος Σιγάλας (Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως & Εφημέριος του Ναού) και Χαράλαμπος Σαλίβερος (Γραμματέας της Μητροπόλεως), ο αιδεσιμ. πρεσβύτερος Κυριάκος Καραμολέγκος και ο Ιεροδιάκονος Νεκτάριος Σακκάς.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής Δεσποτικής εορτής και προ του πέρατος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Ευτύχιος Μαρκοζάννες, οι ιεροψάλτες της Ενορίας του Εμπορείου κ.κ. Θεοδόσιος Φουστέρης και Γεώργιος Βαμβακούσης ως και μαθητές της Σχολής.

Μεταξύ των πιστών που προσήλθαν στη Θεία Λειτουργία της μεγάλης Δεσποτικής εορτής ήσαν η Έπαρχος Θήρας κ. Ιουλία Καραμολέγκου, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νικόλαος Ζώρζος, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εμπορείου κ. Μαρία Κατσίπη και λοιποί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως ως και φορέων της Θήρας.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βλυχάδας στο Εμπορείο, παρουσία των Αρχών, Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, Εκπροσώπων Φορέων, Οργανισμών, Οργανώσεων, Σωματείων και πλήθους κόσμου.

Αξιέπαινοι ήσαν όλοι οι κολυμβητές που αγωνίστηκαν για να ανασύρουν από τη θάλασσα τον Τίμιο Σταυρό, τον οποίο κατάφερε κι έπιασε τελικά πρώτος ο 19άχρονος Άγγελος Καραμολέγκος.

Ο Σεβασμιώτατος, τον συνεχάρη και υπό τα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκομένων, ο Δήμαρχος Θήρας του πέρασε στο λαιμό έναν χρυσό Σταυρό συνοδεία των ευλογιών του Μητροπολίτη.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος τέλεσε την ακολουθία της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του αγιασμού των υδάτων στον κεντρικό λιμένα του Αθηνιού και στο λιμενίσκο του Έξω Γυαλού Κοντοχωρίου Σαντορίνης.

« από 3 »