Με λαμπρότητα και σε κλίμα πνευματικής χαράς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλόχιος, συμπληρουμένου ενός έτους από την εγκατάστασή του στην Ιερά Μητρόπολη, ετέλεσε την πρώτη του χειροτονία, την εις Διάκονον του Υποδιακόνου Ευαγγέλου Πρέκα, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Εμπορείου Σαντορίνης.

Χοροστάτησε του Όρθρου και προέστη της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως αιδεσιμολ. πρωτοπρ. π. Νικόλαο Σιγάλα, τον πανοσιολ. αρχιμ. π. Φιλάρετο Φλώρο, πνευματικό τέκνο του οποίου είναι ο νεοχειροτονηθείς, τον αιδεσιμολ. πρωτοπρ. π. Νικόλαο Πράσινο, τον αιδεσιμ. πρεσβ. π. Κυριάκο Καραμολέγκο και τον ιερολ.ιεροδιάκονο π. Χαράλαμπο Σαλίβερο. 

Πλήθος πιστών προσήλθαν προκειμένου να συμπροσευχηθούν και να μετάσχουν στις ευλογημένες στιγμές της προσωπικής πεντηκοστής του νεοχειροτονηθέντος, ο οποίος είναι απόφοιτος ΙΕΚ, έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος  προς το νέο Διάκονο της Εκκλησίας, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Αγαπητό μου παιδί, υποδιάκονε Ευάγγελε,

Η σημερινή ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Στυλιανού του Παφλαγώνος, αποτελεί για σένα την αφετηρία μιας νέας ζωής, μιας χαρισματικής πορείας, καθώς σήμερα παραδίδεις όλο σου το είναι στην πανσθενουργό Χάρη του Τριαδικού μας Θεού, προκειμένου μέσα από το Μυστήριο της Ιερωσύνης να κατασταθείς στον πρώτο βαθμό και να διακονείς ως επίγειος άγγελος το ιερό Θυσιαστήριο. … Δεν υπάρχει παιδί μου μεγαλύτερη δωρεά του Χριστού προς εμάς τους αμαρτωλούς ανθρώπους από αυτή καθ’ εαυτήν την Ιερωσύνη. … Από σήμερα καλείσαι να εξαγιάζεσαι καθημερινώς μέσα σε έναν κόσμο, στον οποίο επιπολάζει η ευτέλεια, η αταξία και η αμαρτία, προκειμένου να γίνεις ισχυρός μαγνήτης που θα ελκύσει τα ετερώνυμα και θα τα βοηθήσει να μεταμορφωθούν με τη Χάρη του Πνεύματος μέσα στην Εκκλησία μας. … Το αντίδωρο της προσφοράς σου θα είναι ο αγιασμός. Αυτό τον αγιασμό έχουμε τόσο ανάγκη όλοι ανεξαιρέτως στους δύσκολους και πονηρούς καιρούς που ζούμε. Εγώ πρωτίστως, που σήμερα αξιώνομαι να προσφέρω εσένα στην Εκκλησία ως Διάκονό Της, και μάλιστα να είσαι όντως ο «πρωτόκλητος» της Αρχιερατικής μου Διακονίας. … Σε καλώ παιδί μου, μετά φόβου Θεού, πίστεως και θυσιαστικής αγάπης, να ζήσεις το θαύμα της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος στο οστράκινο σκεύος σου, να το διατηρήσεις ζωντανό μέχρι την τελευταία σου πνοή, προγευόμενος από σήμερα την άρρητη χαρά της μετοχής κάθε φρονίμου και πιστού οικονόμου της Εκκλησίας στη Βασιλεία του Θεού μας. … Σε καλώ να εισέλθεις εις την Χαράν του Κυρίου σου διά να λάβεις τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους γονείς του νεοχειροτονηθέντος ιεροδιακόνου π. Ευαγγέλου, οι οποίοι οδήγησαν τον υιό τους από την παιδική του ηλικία στην Εκκλησία και επήνεσε τη σύζυγό του για το γεγονός ότι συγκατετέθη στην ιερή απόφαση του συζύγου της.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν οι μουσικολογιώτατοι πρωτοψάλτες κ.κ. Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος και Ευτύχιος Μαρκοζάννες με τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως.

« από 2 »