Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη δεσποτική εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Προσκυνηματικό Ιερό Ναό στην Περίσσα της Σαντορίνης.

Του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ο οποίος κήρυξε επικαίρως και το Θείο Λόγο, συγχοροστατούντων του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και του προσκαλεσαμένουαυτούς Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος και ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους. 

Την κυριώνυμο ημέρα, 14η Σεπτεμβρίου,  στον κατάμεστο από πιστούς περικαλλή Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, στo τέλος του Όρθρου του οποίου χοροστάτησε ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και κατόπιν τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, συνιερουργούντων αυτώτων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφισίας κ. Κυρίλλου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Αμφιλοχίου, με τη συμμετοχή του Ιεροκήρυκοςτης Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Αρχιμ. Καλλινίκου Νικολάου, τουΓενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων Πρωτοπρ. Νικολάου Σιγάλα και λοιπών πρεσβυτέρων και διακόνων.

Στο  μεστό νοημάτων κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ ανέλυσε τη θεολογία του Σταυρού και τις δωρεές που προέκυψαν για τους χριστιανούς από τη σταυρική θυσία του Κυρίου.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν ο μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Φηρών κ. Νικόλαος Βαρβαρρήγος, ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ευτύχιος Μαρκοζάννες, ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας του Εμπορείου κ. Νικόλαος Σιγάλας και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Μεταξύ των πιστών που προσήλθαν για να εκκλησιαστούν και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού ήσαν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνιος Σιγάλας, ο Έπαρχος Θήρας κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γρηγόριος Μαντούσης και Καλλιόπη Βάλβη, ο πρώην Δήμαρχος κ. Νικόλαος Ζώρζος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ηλίας Μάϊνας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη, προς τον κ. Δήμαρχο Θήρας και το περί αυτόν Δημοτικό Συμβούλιο, τον ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σπυρίδωνα Πατηνιώτη καιόσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της ετησίου πανηγύρεως του Πανθηραϊκού Προσκυνήματος.

« από 4 »