Στην Σαντορίνη η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης εορτάζεται ιδιαιτέρως, καθώς πανηγυρίζει ο Ιερός Ενοριακός Ναός Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης, ο οποίος χτίστηκε εξαιτίας της ανάγκης μετεγκαταστάσεως των κατοίκων της Μέσα Γωνιάς έπειτα από την καταστροφή των περισσοτέρων κατοικιών λόγω του μεγάλου σεισμού του 1956 και κατόπιν εισηγήσεως και προτροπής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας κυρού Γαβριήλ του εκ Κυθήρων καταγομένου. Το μεγαλύτερο μέρος του Ιερού Ναού ολοκληρώθηκε το 1968 ενώ πραγματοποιήθηκε επέκταση της βόρειας πτέρυγας κατά την δεκαετία του 1980.
Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου και τη συμμετοχή ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ενώ κήρυξε και το θείο λόγο αναφερόμενος στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας, η οποία αποτελεί το στήριγμα και την ελπίδα όλων των Χριστιανών και για το λόγο αυτό της έχουν αποδοθεί τόσα παρωνύμια στις εικόνες της, όπως της σήμερα τιμωμένης “Μυρτιδιωτίσσης”, και τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένα περιστατικά και θαύματά της και αποτελούν μαρτυρία της ζωντανής παρουσίας και προστασίας της στη ζωή των πιστών.
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Μυριτιδιωτίσσης και ευλογήθηκε η παραδοσιακή πανήγυρις.
Το απόγευμα της εορτής θα τελεστεί μεθέορτος εσπερινός και παράκληση στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

« από 2 »