Μετά την άρση του απαγορευτικού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και νήσων κ Αμφιλόχιος θέλοντας να συμπανηγυρίσει με τους Αναφαίους την εορτή της προστάτου και εφόρου της νήσου Ανάφης, έπλευσε το μεσημέρι της 7ης Σεπτεμβρίου για την νήσο Ανάφη.
Στην Ανάφη τον υποδέχθηκαν για πρώτη φορά ο Δήμαρχος της Ανάφης κ. Ιάκωβος Ρούσσος, ο εφημέριος της νήσου π. Νικόλαος Χάλαρης και αδελφοί της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας, οι οποίοι βρίσκονται στο νησί για την πανήγυρη της Μονής Παναγίας Καλαμιωτίσσης, η οποία αποτελεί Μετόχι της ως άνω κυριάρχου Μονής.
Στην Μονή υπάρχει εθος στις 5 Σεπτεμβρίου να πραγματοποιείται λιτάνευση της εφεστείου εικόνας της Παναγίας της Καλαμιωτίσσης στην παλαιά Ιεράς Μονή και στην συνέχεια τελείται Ιερά αγρυπνία.
Στην συνέχεια μετέβησαν στην Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμιωτίσσης, όπου τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος π. Δαμασκηνός Γαβαλάς και ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο καθολικό της Μονής.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε τα αναγνώσματα του Εσπερινού τα οποία αναφέρονται και προτυπώνουν το ιερό πρόσωπο της Παναγίας, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την πρώτη του ποιμαντική επίσκεψη στην παναγιοσκέπαστη Νήσο της Ανάφης.
Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε του όρθρου και τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας πλαισιούμενος από ιερείς της Μητροπόλεως.
Κατά το κοινωνικό ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα γεγονότα του γενέθλιου της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην ευαγγελική περικοπή που αναγινώσκεται στις θεομητορικές εορτές.
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Καλαμιωτίσσης, ευλογήθηκε η παραδοσιακή πανήγυρις και στην συνέχεια παρατέθηκε Μοναστηριακή δοχή.
Στις ακολουθίες παρέστησαν ο βουλευτής Κυκλάδων κ Φίλιππος Φόρτωμας, ο αντιπεριφεριάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Θήρας κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Δήμαρχος Ανάφης κ. Ιάκωβος Ρούσσος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ηλίας Μάϊνας και ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Θηρασίας κ. Πέτρος Καραμολέγκος (Καλόγερος).
Στην συνέχεια και προ της αναχώρησεως από την Ανάφη ο Σεβασμιώτατος με τη συνοδεία του μετέβη στην χώρα όπου επισκέφτηκε τον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου όπου εκεί τον υποδέχθηκε ο εφημέριος της νήσου π. Νικόλαος Χάλαρης και ο εφημέριος της Έξω Γωνιάς Σαντορίνης π. Εμμανουήλ Λειβαδάρος.

« από 2 »